Psikiyatri nedir?
Lütfen randevu için arayınız !
Psikiyatri nedir?

Psikiyatrik bozukluklarin nedenlerinin arastirildigi çalismalarin çogu, bu bozukluklarda hem biyolojik hem de psikososyal etkenlerin önemine dikkat çekmektedir. Benzer biçimde, psikiyatrik bozukluklarin gidis/ ilerleyis özellikleri de, biyolojik ve psikososyal etkenlerle yakindan iliskilidir.

Psikiyatri alani; bireyin biyolojik (genetik, konjenital, kazanilmis vb) yatkinliklarini, içinde yetistigi ve/veya bulundugu psikolojik iklimi (önemli digerlerinin sagladigi/neden oldugu incinmeler, zorlanmalar; meslek yasaminda veya evlilikte yasanan güçlükler vb) ve toplumsal-kültürel özelliklerin bireye etkilerini (etnik köken, cinsel yönelim ve özürlülük gibi durumlara toplumun bakisi/damgalanma vb) birlikte/bütünlükçü bir bakis açisi ile ele almaktadir. Psikiyatri, tani koyma ve tedavi süreçlerinde bu üç kavramsal çerçevenin de dikkate alindigi bir tip disiplinidir.

Psikiyatristler, çogu zaman ve çogu kisi tarafindan bireyi biyolojik bir makine gibi ele alan, insan yani yani duygulari, düsünceleri, planlari ile ilgilenmeyen ruh sagligi profesyonelleri olarak tanitilmaktadir. Ve bu bakis açisinin bir sonucu olarak psikiyatristler ilaç yazmaktan öteye geçemeyen bir reçete katibi olarak akillara kazinmistir.

Birincisi, her psikiyatrik bozuklugun sadece psikososyal (psikoterapi, psikoegitim, aile girisimleri vb) girisimlerle yatismayacagi akilda tutulmalidir. Örnegin, bipolar affektif bozukluk, sizofreni, bazi depresyon ve kaygi (anksiyete) bozukluklari, organik beyin sendromlari, demans gibi çesitli psikiyatrik bozukluklarin; ve kendine ve/veya bir baskasina zarar verme riski olan bireylerin tedavilerinin ilaçsiz olarak yürütülmesi kesinlike uygun degildir. Ayrica, psikososyal girisimlerle neredeyse tam iyilik hali saglanabilecek durumlarda bile, tam iyilik hali saglanabilecek süre uzunsa, bireyin yasam kalitesi düzeyini bu süre boyunca yükseltmemenin akilci bir gerekçesi yoktur. Çalismalar, birçok psikiyatrik bozuklukta biyolojik tedaviler ile birlikte uygulanan psikososyal girisimlerin tedavi basarisini olumlu yönde ve önemli düzeyde etkiledigini göstermistir.

Ikincisi, psikiyatristlere sadece ilaçla tedavi yöntemlerini ögrendikleri bir uzmanlik egitimi verilmemektedir. Psikiyatristler uzmanlik egitimi boyunca ve egitim sonrasinda da psikososyal girisimleri ögrenmektedir. Çok sayida psikiyatrist, çesitli psikoterapi egitimlerinden geçerek, ilaç tedavisi yaninda bireylere nasil yardimci olabileceklerine dair psikoterapötik görgü ve deneyimlerini artirmaktadirlar.


Psikiyatri Klinigimize, Adapazari ve ilçeleri (SAKARYA) disinda, Düzce, Bilecik ve Kocaeli'den basvurular kabul edilmektedir.

Makale Arşivi
MAKALELER
Yenidoğan Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi No: 61 Kat: 1 No: 2 ADAPAZARI/SAKARYA
Telefon : 0 533 405 50 70 - 0 264 270 16 96
Faks : 0264 270 16 96
Copyright 2013 © serhatyuksel.com.tr
web tasarım medyatör